Thursday, January 01, 2009

Demonstrasi London Januari 2008

Salam.
Gambar-gambar ini sudah lama. Januari 2008.
InsyaAllah Sabtu ini (esok) saya akan turun ke London lagi untuk demonstrasi.
Rasa terpanggil pula untuk memuatnaikkan rakaman-rakaman lama ini untuk berkongsi semangat.Amy Pettitt di atas tangga Oxford Road Student Union. Berunding dengan pemandu bas barangkali. Dia figura aktif Action Palestine dalam aktivisme pelajar di sini. Sudah masuk dua tahun rasanya memeluk Islam, sekarang bahagia bersama suaminya (dan khabarnya selalu benar berhujah hal-hal hukum dan agama, bila berdebat sama-sama membuka kitab mencari dalil... ).
Ida, Zaatil, Ning, Faizal. Turun jauh dari Preston untuk menyertai demonstrasi. Faizal dan Ida datang terus dari hospital selepas on-call sepanjang malam, kalau tidak silap. (Korang jangan saman saya kerana menyiarkan gambar tanpa kebenaran ye.)

Gambar yang saya ambil secara curi-curi. Tidak silap saya, tulisan hijau pada bendera kuning itu ialah Hizbullah.


Dari datuk yang tua hinggalah cucu yang belum banyak mengerti apa. Semua satu suara.
Antara kanak-kanak yang berdemonstrasi. Rasanya yang comel di belakang itu sengaja buat ekspresi sedih apabila saya meminta izin mengambil gambarnya. Menjiwai watak, atau benar-benar duka dengan nasib saudara-saudaranya di Gaza, di Palestina.
Kekejaman seumpama inilah yang menyebabkan Yahud celaka ini lebih hina daripada binatang.

Pelajar-pelajar universiti serata UK datang memberi sokongan. Tapi kami dari Manchester tak bawa banner. Tak penting pun kan.

Diorama. Kanak-kanak dan remaja ini melakonkan gambaran bagaimana mangsa-mangsa Israel terbaring berlumuran darah. Ada keranda juga diusung dan diarak untuk menambahkan impak.Anak-anak patung. Di sana, anak-anak manusia yang diterjah serpih bom dan peluru sampai terkedang terbujur begitu.


Beberapa rakaman video.

Salam perjuangan.
Melaunglah dalam demonstrasi.
Kirimkan doa.
Hulurkan infaq.
Panjatkan qunut nazilah.

salam, sekali lagi.

2 comments:

Zulhimi said...

Nice pictures =)

costume jewelry said...
This comment has been removed by a blog administrator.